Mindfulness for barn – tre enkle øvelser

Oppmerksomt nærvær, bevisst tilstedeværelse, stillhet og ro er like viktig for barn som for voksne. Jo tidligere vi lærer disse verktøyene for livsmestring jo bedre. Sommerens lange, åpne dager med fellesskap og frihet er en fin anledning til å utforske dette sammen. Men hvorfor er det viktig?


Stoppe opp
.
Mindfulness lærer barnet evnen til å stoppe opp i hverdagens flyt av aktiviteter og planer. Ta en pause fra omgivelsenes konstante strøm av informasjon og inntrykk. Skape et ukomplisert fristed: dette øyeblikket. Det fremmer ro og reduserer stress og angst.

Rydde i hodet. Med mindfulness kan vi lære å roe ned strømmen av tanker og følelser. Slippe angst og bekymringer knyttet til fortid og fremtid. Øke følelsesmessig og kognitiv forståelse. Skape klarhet i sinnet. Øke evnen til fokus og konsentrasjon. 

Skape større handlingsrom. Mindfulness er evnen til å kunne observere hva som skjer, i deg og rundt deg, uten en umiddelbar følelsesmessig reaksjon eller handling. Det gir større impulskontroll og sunne mestringsstrategier.

Se seg selv. Mindfulness lærer barnet å se og håndtere egne følelser og regulere etter behov (øker barnets emosjonelle stabilitet). Øker barnets følelse av selvverd, uavhengig av prestasjoner eller resultater. Lærer barnet aksept og være ikke-dømmende. 

Se seg selv i relasjon til andre. Mindfulness øker barnets emosjonelle intelligens gjennom en større bevissthet i forholdet til sine medmennesker. Utvikler empati, forståelse og evne til konfliktløsning. 

Se seg selv som en del av noe større. Mindfulness styrker følelsen av connection – forbindelse. Barnet ser seg selv som en del av en familie, en community, naturen. 

Fremme glede Når vi stopper opp, puster, roer ned og er tilstede i øyeblikket oppdager vi at livet er fullt av mirakler. Vi kan glede oss over små ting som eller hadde gått oss hus forbi. Barnet har en intuitiv evne til undring og glede – mindfulness kan hjelpe med å beholde dette.

Skape en fredeligere verden. Å gjøre mindfulness med barn handler egentlig om å hjelpe dem til å utvikle evnen til å finne fred i seg selv og skape fred i sine omgivelser.

Mindfulness gives you time. Time gives you choices. Choices, skilfully made, lead to freedom.

Bhante Henepola Gunaratana

Her er tre mindfulness-øvelser du kan prøve med barna i ferien:

Den summende bien

Av og til kan verden virke stor, travel og kanskje litt skummel. Denne øvelsen kan hjelpe barn med å lande i seg selv. En lang utpust slik vi lager her sender beskjed til hjernen om at du er rolig og trygg, og det påvirker humør og følelser positivt. Lyden av biepusten skaper vibrasjoner, eller lydbølger, inni kroppen vår, som også har en beroligende effekt. Sitt i en komfortabel skredderstilling eller ligg på ryggen i stjerneform. Gjerne lukk øynene hvis det kjennes trygt. Dekk ørene med håndflatene, lukk munnen og trekk pusten dypt inn. På utpust lager du en summende lyd, som en bie: ‘mmmmmmm’. Kjenn hvor lang pusten din blir når du setter lyd på den! Kan du se for deg en bie som summer fra blomst til blomst en varm sommerdag? Etter et par runder med denne pusten kan du senke armene og åpne øynene. Legg merke til om du fortsatt kan kjenne etterdønningene av lyden i kroppen, og hvor stille den vanlige pusten din er. 

Fjellet

Alle må lære å stå før de kan gå, løpe, hoppe, danse eller bruke bena på andre måter. Men av og til kan det å stå støtt i seg selv være vanskelig. Denne øvelsen minner oss på at med god kontakt til jorden og god kontakt til pusten kan vi stå sterkt som et fjell uansett hvor mye det stormer rundt oss. Stå med bena litt fra hverandre og lukk øynene hvis du har god balanse og det kjennes trygt. Hør på pusten din som går inn og ut av kroppen. Heng deg på. På neste innpust, se for deg et stort og mektig fjell. På utpust, si til deg selv: ‘sterk og stødig’. Fortsett i to runder med pust til: inn – fjell, ut – stødig. Kjenn at føttene dine synker tungt ned i jorden og at toppen av hodet strekker seg opp mot himmelen. Forsiktig åpne opp øynene og se rundt deg. Legg merke til om følelsen av fjellet har festet seg et sted i kroppen din, i så fall hvor?

En god klem

Av og til er det ingenting som kan være så nærende som en god klem. I denne øvelsen holder vi klemmen litt lengre enn vanlig, så vi får god tid til å merke hverandres varme, pust og hjerteslag. En fast og god klem fremmer følelsen av å bli holdt og støttet, og produksjonen av gode signalstoffer i hjernen som hjelper oss å stresse ned, slappe av og ha det godt. Begynn med å stå vendt mot hverandre og samle hendene foran brystet. Slik går vi inn i klemmen med gjensidig kjærlighet og respekt. Så gi hverandre en god klem og hold gjennom tre runder med pust. Første runde med pust merker du seg selv, din pust og dine egne hjerteslag. Andre runde med pust merker du den andre, den andres pust og den andres hjerteslag. Tredje runde med pust merker du begge, sammen, som én. Etter klemmen kan du merke om du fortsatt føler varmen fra den andre på kroppen din. Hvordan har du det nå?